Genen van baby hebben effect op geboortegewicht en op latere ziekten

Een internationale groep onderzoekers heeft ontdekt waarom sommige baby’s zwaarder of lichter zijn dan andere baby’s bij de geboorte. Genetische verschillen tussen kinderen die bijdragen aan verschillen in hun geboortegewicht verklaren dit.

Bovendien ontdekten de onderzoekers een link tussen het geboortegewicht en het ontstaan van aandoeningen later in het leven, zoals  type-2 diabetes. De omvangrijke studie is uitgevoerd door meer dan 160 onderzoekers uit 17 landen waaronder Nederlandse wetenschappers van het Nederlands Tweelingen Register en EMGO Institute for health and care van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Erasmus Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. De resultaten van dit onderzoek naar de genetische verschillen van bijna 154.000 mensen uit de hele wereld kunnen helpen om nieuwe manieren van preventie en behandeling van diabetes te ontwikkelen en zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Een aanzienlijk deel (ten minste een zesde) van de variatie in het geboortegewicht is te verklaren door de genetische verschillen tussen kinderen. Dit is zeven tot acht keer meer variatie dan verklaard kan worden door de reeds bekende factoren die het geboortegewicht beïnvloeden, zoals roken tijdens de zwangerschap of overgewicht van de moeder voor de zwangerschap. VU-hoogleraar Dorret Boomsma (Nederlands Tweelingen Register): "Deze resultaten wijzen op de belangrijke rol van genetische verschillen bij geboortegewicht en groei van kinderen en verklaren ook de bekende link tussen een laag geboortegewicht en het toekomstige risico op ziekte. Dit onderzoek richtte zich op geboortes van 1 kind, van ons is het van belang om te onderzoeken welke rol deze genen spelen bij het bepalen van het geboortegewicht bij tweelingen. Zij worden meestal geboren met een lager geboortegewicht.”

Kans op diabetes en geboortegewicht
Het is bekend dat baby’s met een geboortegewicht onder of ver boven het gemiddelde een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten en diabetes later in het leven. Tot nu toe werd gedacht dat dit het gevolg is van de lange termijn effecten van de nutritionele omgeving waarin de foetus zich ontwikkelt. Boomsma: “In deze nieuwe studie hebben we ontdekt dat een aanzienlijke overlap tussen de genen  in voor geboortegewicht en genen voor een verhoogd risico op diabetes en hartziekte. Deze bevindingen laten zien dat genetische invloeden die vroeg in het leven belangrijk zijn, later een rol spelen bij   het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer informatie
U kunt contact opnemen met Dorret Boomsma via di.boomsma@vu.nl of 020 59 88789

Bron: VU.nl