Wereldkankerdag: Kanker zet je wereld op z'n kop

Op Wereldkankerdag wordt 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker op de levens van patiënten en hun dierbaren. Op de beurs in Amsterdam sloeg een patiënt met kanker op de gong, waarmee de beurs werd geopend. Veel organisaties en ook ministers zetten op social media hun logo of foto op zijn kop.

Amsterdam UMC is betrokken bij de organisatie van Wereldkankerdag en heeft speciaal voor vandaag het logo op social media omgedraaid. Op Radio 538 was Marjolein van Egmond te horen over immuuntherapie.

Hier vindt u het radiofragment:

In Amsterdam UMC werd hier vanuit de stichting CCA aandacht aan besteed.

Één op de drie Nederlanders krijgt ooit de diagnose kanker. Gelukkig kunnen we patiënten steeds vaker genezen of hun leven verlengen. Daar werken we in Cancer Center Amsterdam iedere dag aan.

Stichting Cancer Center Amsterdam zet zich in om onderzoek naar vroege opsporing en betere behandeling mogelijk te maken voor mensen met kanker. Hiervoor is veel geld nodig.
Op onze website kunt u lezen hoe u hieraan kunt bijdragen: https://stichtingcca.nl

Op locatie VUmc kregen de (kanker)patiënten in het ziekenhuis en op de poli een amuse:
'Zoethoentje' (kip met gedroogde dadels en monchou) aangeboden. (Zie foto)

Op locatie AMC werd in het kader van "Zorg op het Bord" een soepje uitgedeeld.

Kankerpatiënten ervaren vaak smaakverandering door hun behandeling. Door toevoegingen van zoet, zuur, zout, bitter of umami eet de patiënt precies de soep die hij lekker vindt. Dat heet smaaksturing. Linda Schreefel, de kok van het SmaakLAB (restaurant EKZ) is hierin getraind. Zij kwam dinsdag langs bij kankerpatiënten die zijn opgenomen op locatie AMC om de soep naar hun smaak aan te passen.