Twee onderzoekers van AI&II krijgen Vidi-subsidie van 800.000 euro

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zes ervaren onderzoekers van Amsterdam UMC elk een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, en is bedoeld voor ervaren onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Er waren in totaal 443 aanvragen voor de subsidie, waarvan er 85 zijn gehonoreerd. Zes daarvan gingen naar onderzoekers van Amsterdam UMC.

Op zoek naar de Achilles hiel van Hepatitis C virus
Per jaar sterven er zo'n 500.00 mensen aan leverziekte veroorzaakt door het hepatitis-C-virus. Om deze sterfte te verminderen is een vaccin nodig dat verdere verspreiding voorkomt. Janke Schinkel wil beter begrijpen waarom sommige mensen, ondanks frequente blootstelling aan het virus, nooit chronisch geïnfecteerd raken. Als dat lukt, kan een belangrijke stap gezet worden in vaccinontwikkeling.

Gesuikerde vetten vallen eiwitten lastig
Cellen in het lichaam praten met elkaar door middel van eiwitten. Robbert Spaapen gaat ontrafelen hoe gesuikerde vetten communicatie-eiwitten verstoren. Verder wil hij uitzoeken of tumorcellen deze gesuikerde vetten gebruiken om de eiwitcommunicatie te verstoren, zodat de kankercellen onopgemerkt blijven.