NWO heeft elf projecten gehonoreerd in het programma KIEM (Kennis Innovatie Mapping) binnen het ENW-PPS fonds waaronder het project van Joke den Haan

NWO heeft elf projecten gehonoreerd in het programma KIEM (Kennis Innovatie Mapping) binnen het ENW-PPS fonds. De onderwerpen variëren van onderzoek naar kleine eiwitten voor kankervaccins tot hulpstoffen voor het tegengaan van watervervuiling met pesticiden. Met een KIEM-beurs van €20.000-€50.000 kunnen onderzoekers een samenwerkingsverband opzetten tussen kennisinstellingen en private partijen.

De projecten dragen bij aan de Kennis- en Innovatieagenda 2018-2019 van de topsectoren Agri & Food, Chemie, Energie, HTSM of ICT. 

Nanobodies om kanker vaccins te maken
Dr. Joke den Haan, AUMC
Het afweersysteem kan kanker cellen aanvallen als het op de juiste manier geactiveerd wordt. Antigen presenterende cellen nemen vaccins op en stimuleren afweercellen. We willen nanobodies, kleine eiwitten, maken die heel specifiek en sterk aan antigen presenterende cellen van het afweersysteen kunnen binden. Deze nanobodies kunnen we dan inbouwen in nieuwe nanovaccines voor kanker. Met behulp van de nanobodies worden de vaccins veel beter opgenomen door de antigen presenterende cellen, waardoor er een sterke afweer respons tegen kanker opgewekt kan worden.