Wetenschapsfestival: M/V zoek de verschillen
12-09-2019 15:00 Collegezaal 4, AMC

Wetenschapsfestival 2019

Donderdag 12 september is het Wetenschapsfestival van het Amsterdam UMC.

M/V: ZOEK DE VERSCHILLEN

De verschillen tussen man en vrouw… je zou denken dat medici die als eersten wisten, maar in veel medisch onderzoek leek het alsof er nooit een verschil was. Tijd voor een Grote Update op het Wetenschapsfestival. Hoe zit het met het m/v-verschil? Bij mensen met een verslaving? Bij kransslagaderziekte en andere kwalen? Hoe zit het met agressie- en gedragsproblemen… nee, niet bij jongens maar bij meisjes? 

Kom luisteren, meedenken en meepraten op het Wetenschapsfestival, voorheen AMC WIT Festival, in het Amsterdam UMC. Deze vijfde editie gaan we verder onder een nieuwe naam, maar wel met de vertrouwde opzet. Jonge onderzoekers vertellen waar ze mee bezig zijn, geven demonstraties en zijn bereid over alles te discussiëren. Ook dit jaar weer een live talkshow met het thema de verschillen tussen mannen en vrouwen in behandeling, diagnostiek en onderzoek

Één van deze onderzoekers is Monique ten Haaf, arts-onderzoeker op de cardiologie afdeling in het Amsterdam UMC locatie VUmc. Zij onderzoekt of mannen en vrouwen anders moeten worden behandeld bij kransslagaderziekte. Vrouwen ervaren de gevolgen van kransslagaderziekte gemiddeld 6 tot 8 jaar later dan mannen. Daarnaast lijken factoren zoals suikerziekte en roken een andere impact te hebben op de ontwikkeling van de ziekte bij vrouwen dan bij mannen. Om de herkenning van hart- en vaatziekten bij vrouwen te verbeteren is onderzoek gedaan naar vrouwspecifieke risicofactoren, zoals hoge bloeddruk of suikerziekte tijdens de zwangerschap. Ook hebben Monique en haar team gekeken naar het effect van twee typen stents tussen mannen en vrouwen en de verschillen in het effect van het gebruik van een bepaalde bloedverdunner.

15:00 - 15:30 uur  Ontvangst/inloop
15:30 - 17:00 uur  Een live-talkshow: onderzoekers vertellen en gaan in gesprek (plenair).
17:00 - 19:00 uur Bekijk, onderga en ervaar nieuw experimenteel onderzoek op de festivalmarkt en stel uw vragen persoonlijk aan de onderzoekers tijdens de borrel (inclusief meerdere hapjes).

Bezoek voor meer informatie en (gratis) registratie de Amsterdam UMC website.