Rieneke van de Ven talks about immunotherapy on Radio 2.

Rieneke doet belangrijk onderzoek naar immunotherapie, te gast bij Bart tijdens 100 uur voor KWF
03 september 2019 17:07

Rieneke is te gast bij Bart in de studio tijdens 100 uur voor KWF. Ze doet onderzoek naar immunotherapie.

Rieneke van de Ven wordt van het geluid van een volle collectebus blij, want de inhoud gaat voor een heel groot gedeelte naar onderzoek waar zij aan mag werken. "Ja we doen onderzoek naar een nieuwe vorm van immunotherapie voor kanker. Het onderzoek wat we nu vanuit KWF doen is gericht op borstkanker", legt ze uit. "Wat wij willen doen is een soort geheugentraining voor je afweersysteem zodat ze tumorcellen kunnen herkennen. En iedere keer als ze zo'n tumorcel tegenkomt dan zullen ze zeggen: 'hé ik heb geleerd dat deze er niet mag zijn en dan gaan ze aanvallen'."

Resultaten?

In 2016 is het project begonnen en inmiddels zijn we twee jaar verder. Wat hebben onderzoekers nu al bereikt? "We hebben eerst op patiëntenmateriaal wat dingen uitgetest. Daar zien we activatie van het imuunsysteem. Wat we nu zien is dat tumorcellen echt gedood worden door het imuunsysteem en dat is super mooi. En nu hopen dat we aan het einde van het project dit verder kunnen zetten en het kunnen testen op patiënten", aldus Van De Ven.

Veel onderzoek nodig

Is er nog veel onderzoek nodig? Is er een eindpunt in zicht? "Ik vind het nogal lastig omdat je toch ziet dat er nog veel patiënten niet reageren. We kunnen een klein percentage patiënten wel helpen met immunotherapie, maar heel veel mensen niet. En daar is nog heel veel onderzoek voor nodig. Waarom reageren die nu niet? Waarom de andere patiënten wel? Wat is er anders aan het lichaam? Anders met de tumor en anders met het afweersysteem?"

Waarom wilde Rieneke graag onderzoeker worden? Je hoort 't hieronder:

https://www.nporadio2.nl/nieuws/26087/rieneke-doet-belangrijk-onderzoek-naar-immunotherapie