Grant from AIDS Fund for Target 2 Cure consortium

Theo Geijtenbeek, Carla Ribeiro, Neeltje Kootstra, Marit van Gils, Ben Berkhout, Rogier Sanders, Alexander Pasternak en Monique Nijhuis (Utrecht) and companies specializing in diagnostic research and the development of new therapies (together as the Target 2 Cure consortium) have received a Grant from the AIDS Fund for their research on HIV healing throug identification and elimination of the HIV reservoir.

Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies zit. Het Target 2 Cure consortium is opgericht om dat te achterhalen. Onderzoekers van het Amsterdam UMC, UMC Utrecht en bedrijven die gespecialiseerd zijn in diagnostisch onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe therapieën bundelen hierin hun krachten. Samen  gaan ze nieuwe tests ontwikkelen om de cellen waar het virus zich verstopt, op te sporen. Met deze nieuwe tests kunnen ze meten waar het virale reservoir zit en hoeveel cellen er nog geïnfecteerd zijn.

In het tweede deel van het onderzoek testen de onderzoeker vervolgens methoden om de geïnfecteerde cellen op te ruimen. Ze gebruiken daarvoor bijvoorbeeld antistoffen, zogenaamde biologicals, die zo zijn aangepast dat ze de geïnfecteerde cellen herkennen en het immuunsysteem een seintje kunnen geven om ze op te ruimen. Ook maken ze gebruik van gentherapie. In eerder onderzoek is het al gelukt om hiv met behulp van moleculaire ‘schaartjes’ uit het DNA van de geïnfecteerde cellen te knippen. Deze methode wordt nu verder ontwikkeld, zodat hij veiliger is.

Looptijd & budget

Project: Hiv-genezing door identificatie en eliminatie van het hiv-reservoir
Startdatum: 01/07/2019
Einddatum: 01/07/2022
Bijdrage Aidsfonds: €100.000,-
Totale budget project: €2.000.000,-
Mogelijk gemaakt door: onze donateurs, AmsterdamDiner Foundation, Health Holland, Amsterdam UMC-AMC, First Health Pharmaceuticals BV, uniQure Biopharma B.V., DDL Diagnostics Laboratory BV, QVQ holding

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan Aidsfonds ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.