Drie AI&II collega’s hebben van de European Research Council een Proof of Concept (PoC) grant ontvangen

Drie AI&II collega’s ontvingen van de European Research Council een Proof of Concept (PoC) grant. Yvette van Kooyk, Esther Lutgens en Noam Zelcer ontvingen elk een beurs van €150.000,-.

Yvette van Kooyk, hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie, ontving haar prijs voor haar vervolgonderzoek van haar ERC Advanced-Glycotreat, waarin zij de kracht blootlegde van suikerprofielen die op tumoren tot expressie komen en de afweerreactie onderdrukken. In deze ERC-PoC valideert zij de technologie en zal ze de immuunonderdrukkende suikers koppelen aan allergenen. Zo wil ze de proof of concept leveren dat de ‘versuikerde’ allergenen tolerantie induceren en allergische reacties onderdrukken.

Het onderzoek van Noam Zelcer, professor of Molecular Regulation of Metabolism, Medische Biochemie, richt zich op het gebruik van in silico modellering om IDOL-remmers (een eiwit) te identificeren als een mogelijke therapie voor cardiovasculaire en metabole ziekten.

Esther Lutgens, hoogleraar experimentele vasculaire immunopathologie, Medische Biochemie, heeft een 'compound' ontwikkeld die aderverkalking kan remmen in muizen door ontsteking te remmen (CD40-TRAF6 remming). Zij gaat nu onderzoeken of deze compounds geschikt zijn voor mensen.